Back to All Events

Torkel Rasmusson från Blå Tåget och Glitterfittan. DJ Paisley. FRI ENTRÉ


  • Far i Hatten Folkets Park Malmö Sweden (map)

En unik afton på Far i Hatten där legenden Torkel Rasmusson framför delar av Blå Tågets musikskatt, bredvid sina egna alster. Kvällen inleds av de blivande legenderna från Göteborg Glitterfittan. Progg, pop och politik på cittra, sax och sång. Vid skivspelarna denna ljuva afton: Paisley — När skogen och älvorna tar över Hatten och orgelblåset slår an spelar Paisley väsenskilda, vidunderliga toner med sällsamma flöjter, dova trummor och ljuvt briserande strängar.

Missa inte denna härliga söndagskväll på Far i Hatten!

🕕 Vi kör insläpp till konserterna från 17:00, Glitterfittan inleder och går på ca. 18:30. Torkel Rasmusson går på ca. 19:30.

📱Ha gärna ljudet på mobilen avstängt och håll pratet på lägre volym under konserten. Vi har öppet till 01 så häng gärna kvar.

🍕 Det går inte att boka bord utan det är först till kvarn som gäller för borden. Det går bra att beställa mat på plats, vi kommer servera härliga vedugnsbakade pizzor och snacks.

🥂🍻 Ställ er gärna i bredd i barerna så kan vi hjälpa er snabbare.

💳 Far i Hatten tar endast kort.

📸 Tar ni bilder på konserten så lägg gärna upp dem i eventet så att alla kan få se efteråt.

🚌🗺️🚗 Parkering finns på gatorna runt Folkets Park. Ni som tar buss tar er enklast hit med Linje 5 (mot Kvarnby): Folkets Park. Linje 32 (mot Käglinge): Folkets Park eller Karlskronaplan.

Torkel Rasmusson

Torkel Rasmusson

Torkel Rasmusson bor på Söder i Stockholm, men i juni tar han sig söderut för att ge konsert i Malmö. Det blir en chans att höra progglegenden med den ljusa rösten. Rösten som det inte går att ta miste på.

De som kan sin proggmusik och lyssnat på Blå Tåget, vet att det var han som sjöng på bandets mest kända låt ”Den ena handen vet vad den andra gör”. Den blev en ännu större hit med Ebba Grön – då visserligen i en något förenklad version och omdöpt till ”Staten och kapitalet”.

Torkel som gjorde en utsåld konsert i Göteborg i höstas har sedan dess gått in i studio tillsammans med bl a Reine Fiske (Dungen) och Sigge Krantz (Träden) och spelat in en ny skiva Farväl, Kapten.

När Gunder Hägg, sedermera Blå Tåget, började spela i Stockholm någon gång på slutet av sextiotalet, var bandmedlemmarna redan etablerade som poeter, konstnärer och journalister.

Torkel var poet. Hans första samling ”En vit, kal fläck” hade kommit redan 1965. Om sitt låtskrivande har Torkel sagt:

– Vi var fyra som gjorde låtar Tore Berger, Leif Nylén, Mats G. Bengtsson och jag. Medan de andra snabbt kom igång med låtskrivandet hade jag ganska länge svårt att få ihop verser som fungerade. Men efter ett par år lossnade det, och jag kunde gott och väl mäta mig med de övriga tre.

Låtar som ”I vargatider”, ”Tappa inte nya vantarna” och ”Glassfabriken” är Torkels. Ja, i Blå Tåget skrev man om det mesta – mycket politik men också poesi och kärlek.

”Resan”, en av Torkels låtar från åttiotalet, har fått ett nytt liv på tiotalets dansgolv. Sången berättar en kalejdoskopisk och nästan filmisk historia. Nu har den alltså återupptäckts av DJ:s som fattat att taktförskjutningar kombinerade med Rasmussonsk sång är något som danspubliken går igång på. Antalet Spotifyspelningar närmar sig halvmillionen.

På Far i Hatten kommer Torkel att kompas av göteborgsmusikerna Hampus Andersson (Tammy och Henning), Anders Björkman (f d Lukas), Thomas E. Frank (Den Stora Vilan), Torgny Sjöstedt (f d Love Explosion) och Jonny Wartel (bl a Urgent Call, Position Alpha).

Glitterfittan (GBG)

Glitterfittan (GBG)

Glitterfittans musik är som en örfil du får av någon som samtidigt tittar dig snällt och kärleksfullt i ögonen, medans den klipper till. Det är en blandning av jazz och folkmusik och en gnutta riktigt bra svensk popmusik. Enastående och egenhändigt. Texterna rör vardagens problem och bryderier, men bottnar alltid i något större existentiellt och politiskt. Ett trolleri med röst och instrument; som en dans, ett bråk eller en förförelse? Du vet inte riktigt för du är hela tiden mitt i något nytt och oväntat.

Glitterfittan är ett 100% politiskt band, ett avgrundsvrål förklätt i fladdrande ögonfransar. Glitterfittan är en ulv i fåraklader inför den manliga blicken, som en patriarkal pleaser fast tvärt om. De är en duo som skapar förtjusning ur nattsvart depression, som leker i kontrasterna mellan det feminina och det provokativa. Glitterfittan är en urtidskraft som gör hjärtat mer sårbart och som gör den feministiska kampen argare, mjukare och mänskligare. Glitterfittan består av Agnes Åhlund på cittra & sång och Hilda Ekstedt på saxofon & sång.

Earlier Event: June 29
Blind Tiger Club
Later Event: July 2
Sommarquiz på Far i Hatten